Als u in uw keuken met kruiden aan de slag gaat hoeft u maar op twee dingen goed te letten. Kunt u de kruiden wel of niet mee laten koken met het warme gerecht en probeer u aan de juiste dosering te houden. Zuinig aan is vaak lekkerder. In onze overzichtelijke kruidenafdeling vindt u onder andere:
Basilicum
Basilicum voor bij o.a. tomaten, groenten, kaas, vis, peulvruchten, gevogelte, soep, salades, ei. Hoofdbestanddeel van pesto.Bieslook
Bieslook goed bij aardappelen, tomaat, komkommer, vis, eieren en in sauzen, dressing, soep of salades.Bonenkruid
Bonenkruid goed gedoseerd erg lekker bij bijvoorbeeld sperziebonen, peulvruchten, kool, aardappelen of bieten.Citroenmelisse
Citroenmelisse is hartstikke veelzijdig en heerlijk met vruchten, worteltjes, doperwtjes, kalfsvlees, wild, of in salades, pudding, ijs of in de thee.Dille
Dille heeft een verfijnde smaak en kunt u beter niet met andere kruiden mengenmaar is lekker in visgerechten met zalm of schelp- en schaaldieren, met komkommer of augurk, in zure room bijvoorbeeld bij gepofte aardappel, eiergerechten, soepen, (witte) sauzen en dressings.Dragon
Dragon is snel overheersend maar combineerty prima met (tomaten)salades, roomsaus,, Bearnaise saus, vinaigrettes, met eieren, kip, vis, kool en champignons. Geeft een Frans tintje.Jeneverbes
Jeneverbes is, spaarzaam gebruikt, in combinatie met tijm, venkel, marjolein en laurier heel smakelijk in vlees- en wildgerechten, zuurkool en marinades.Kervel
Kervel doet het uitstekend in soep, met vlees, gevogelte, vis, tomaten, eieren, wortel, rijst en aardappelen. Ook in sauzen, salades en kruidenboter. Goede combinatie met dragon.Knoflook
Knoflook vraagt door z’n uitgesproken smaak wat van uw beheersing, maar is buitengewoon breed toepasbaar en heel gezond. Ga voor toepassing v ooral ook op uw smaakgevoel af. Leuk om te weten: veel knoflook eten helpt tegen de muggen! En een knoflookadem kan verholpen worden door kauwen op peterselie.Koriander
Koriander wordt vaak gebruikt in de exotische keukens in salades, soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en sauzen. Het combineert heel goed met tomaten en andere groenten, kip, lam, vis, peulvruchten, ui, biet, knoflook en chilipeper en zoete spijzen zoals in koek, met mango en peer en in zelfgebakken brood. Koriander helpt bij de afvoer van zware metalen uit het lichaam.Komijn
Komijn overheerst snel maar is heel lekker in curry, chili, kip tandoori, couscous en massala en bombineert goed met lamsvlees, yoghurt en komkommer. En natuurlijk is er komijnekaas.Kruidnagel
Kruidnagel is sterk van smaak dus houdt u aan uw recept van stoofschotels, kerrie wildgerechten, groenten, rode kool, zuurkool of Friese nagelkaas. In zoete gerechten zoals compôte, cake en koekjes, speculaas.Laurier
gebruikt u in stoofschotels, vlees, gevogelte en zelfs vis, soepen, aardappelgerechten, met tomaten en azijn.Lavendel
Lavendel is lekker in thee, honing, ijs, jam, azijn, snoep, room, stoofschotels en ovenschotels en met name haze- en konijnepepers.Maggiplant
Maggiplant, een zeer veelzijdig kruid, is heerlijk in soepen en bij wild, vlees, vis, gevogelte, in sauzen of ragouts en groentes zoals aardappelen, tomaten, sperziebonen en wortelen.Marjolein
Marjolein is gedoseerd lekker op groente, vlees, vis, gevogelte, pasta’s, pizza, tomaten(saus), eieren, paddestoelen, zuurkool en witte bonen en is een van de kruiden in de Provençaalse kruidenmix.Munt
Munt is een aanwezige alleskunner in yoghurt, muntthee, in chocolademelk, in azijn, snoep of ijs, lekker in sauzen bij vis, vlees, gevogelte, groenten zoals kool en wortelen en bij fruit. Zit wellicht ook in uw tandpasta.Oregano
Oregano geeft een mediterrane touch aan pasta’s, soepen, quiches, rijstschotels, aardappelschotels, pizza’s, chili con carne en in vis- en vleesgerechten samen met tijm en rozemarijn. Heerlijk bij tomaten, in yoghurt, dressings, salades en eier- en groentegerechten.Peterselie
Peterselie overheerst niet snel en doet goed bij bijna alles. Bij tomaat, aardappelen, bloemkool, erwten en bonen, in kruidenboter samen met citroen en knoflook, in soep, salade, eieren, sauzen, bij vis en vlees. Er is bladpeterselie en krulpeterselie met licht verschillende eigenschappen.Rozemarijn
Rozemarijn gebruikt u zuinig maar heerlijk bij aardappeltjes, vis, vlees, wild, peulvruchten, bij groentes zoals tomaten, courgette, aubergine en champignons, in boter en in pasta’s, in bouillons, sauzen, salades, met kaas en eieren. Salie is een Provençaals kruid en u gebruikt het bij vleesgerechten, lever, wild, vette kaas, peulvruchten, tomaten en kruidenboter, pasta’s, soep of vette visgerechten.Saliethee
Saliethee is kalmerend. Maar zuinig aan en zeker niet bij de zwangerschap!Selderij
Selderij past prima bij groentegerechten zoals tomaten, wortel, prei en bij stoofgerechten van vlees of gevogelte, bij vis, salades, peulvruchten en in ragouts, sauzen, soepen, Indiase gerechten, bami of nasi.Tijm
Tijm is ook een Provençaals kruid en is gedoseerd heel smakelijk in uw bouquet garni en marinades, bij vlees, kip, vis, aardappelen, kaas, eieren, peulvruchten, groentes zoals tomaten, champignons, courgette en aubergine, in soep, sauzen, salades, dressings en stoofschotels. Ook lekker op de pizza. Venkel is met z’n anijsachtige aroma zalig bij haring, schaaldieren of geroosterde vis, kip, vlees, eieren, kaas, peulvruchten, salades, bouillons, curry’s, groenten zoals zuurkool, champignons, aardappelschotels, sauzen, soep, appelmoes. Ook in kruidenthee en zoete gerechten zoals brood en gebak.Indien u een bepaald vers kruid niet op onze afdelingen aantreft, kunnen we samen kijken of het alsnog bestelbaar is.